Kek coklat terutamanya kek coklat moist adalah kegemaran semua orang.
Sempena majlis Khatam Quran anak saya Sofi yg alhamdulillah telah berjaya menghabiskan 30 juzuk alQuran di kampusnya Darul Quran Kuala Kubu, Selangor..saya sempat membuat kek coklatmoist ini utk majlis makan malam mereka dan sambutan hari lahir pengetua Darul Quran (DQ) sendiri.
Maaf buat warga DQ kerana kek ini di buat last minit dan seadaanya...lain kali Sofi ..bagitau awal2 yea..
Kek seberat 4 kilo
Kek seberat 2 kilo
Kek colkatmoist ini ada berbagai2 resepi..carilah dimana2.. mesti ada banyak versi. Saya sendiri ada lebih 3 resepi yang berlainan..tapi asasnya adalah sama. Cubalah buat ikut kesukaan masing2.
Disini saya kongsikan 2 resepi yg selalu saya buat..
Resepi 1.
(Utk loyang 7/8 in)
170 gm( butter + margerine)
300 gm gula aising
3 biji telur A
230 gm tepung gandum
60 gm serbuk koko
1 st baking powder
1/4 st soda bikarbonat
250 gm air
1 st nescafe*
1 st coklat emulco*
1 st esen vanila *
1 sb air panas* - **-satukan semua dan kacau rata.
Cara
Pukul margerin,butter dan gula hingga sebati
Masukkan telor satu persatu
Ayak tepung gandum soda, baking powder dan serbok koko.
Campurkan semua dlm satu bekas, nescafe, coklat emulco, vanila dan air panas.
Masukkan adunan yg diayak berselangseli dgn air (250 gm) hingga sebati dgn perlahan.
Masukkan campuran nescafe.
Kukus 2 jam @ bakar dgn suhu 150'C selama 1 jam @ hingga masak
Resepi 2
3/4 cwn serbok koko
1 3/4 cwn tepung gandum
2 cwn gula
1 st baking powder
1 st soda bikarbonat
1 st garam
3 biji telor
1 cwn susu UHT perisa coklat
1/2 cwn butter cair / minyak
1 cwn air mendidih
1 st vanila
Cara
Pukul telor hingga kembang.
Dlm mangkok lain, ayak tepung gandum, baking p, soda, koko dan garam.
Masukkan sikit2 dlm adunan telor tadi berselangseli dgn susu, vanila dan butter cair.
Masukkan air mendidih
Bakar 150'c selama 1 jam @ mengikut oven masing2
Setelah kek sejuk, siram dgn coklat ganache utk hiasan
Resepi ganache
400 gm coklat masakan - dicincang halus
250 gm whipping cream - dipanaskan tp jgn mendidih.(Double boil)
1 sb butter
-bila whipping cream dh panas, tutup api dan masukkan coklat masakan. Kacau hingga rata! Masukkan butter.. Sedia utk curah atas kek ..panas2.
Utk keliling kek - adunan dibiarkan sejuk dan pekat. @ jika tiada masa..tambahkan sikit coklat masakan lagi utk memekatkannya.
Bolehlah di guna utk hiasan tepi kek.
Resepi mudah utk topping atas kek (gantian ganache)
1/2 cwn serbok koko
1/2 cwn susu pekat
1 sb minyak
Kesemuanya dimasak dgn api kecil. Kacau x henti, bila dh sebati serbuk koko, tutup api, x perlu dididihkan
Selamat mencuba..
Anak ku sofea- moga menjadi anak yg solehah ..aminn
Kami tika di dewan
Alhamdulillah..
Syukur alhamduillah moga al-quran terus jadi amalan hidup harian kita bersama. Tahniah dari auntie buat anakanda Sofea
ReplyDelete