Saya nak kongsi resepi strawberry cheese tart ni , yang agak mudah untuk membuatnya..
Bahan untak kulit :
170 gm margerin
50 gm gula aising
1 biji telur gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
Cara :
- lembutkan margerin dan gula dgn senduk kayu. Kacau rata hingga lembut
-masukkan telur dan esen vanila. Kacau sebati
-tambahkan tepung sedikit demi sedikit..Uli hingga semua sebati
- ambil sikit adunan dan tekan dalam acuan tat. Biar semua rata
-cucuk dasar acuan dgn garfu.
Bakar pada suhu 170'C ...sentiasa perhatikan bakaran anda
Cheese Krim :
250 gm cream cheese spt Tatura @ philadelphia
50 gm gula castor
1 biji telor gred B
25 gm butter
Cara : - pukul cream cheese dan butter hingga lembut
- masukkan gula castor..tambahkan telor ..pukul hingga berkrim
Ketepikan 3 sudu besar untuk lorekkan
- sediakan Filling strawberry secukupnya..masukkan ke dalam paiping beg untuk memudahkan memasukkan filing kedalam acuan tat nanti.
Cara :
Picitkan sikit filing strawberry dlm kulit tat.
Masukkan adunan cheesekrim - ini juga masukkan dlm paiping beg ye
Picit krim hingga penuh ke dalam kulit tat
Untuk hiasan -
paiping dan lorekkan bulat -warna merah dan satu garisan panjang.warna hijau lorek dgn pencungkil gigi
Sebelum dibakar
Selamat mencuba..
singgah sini =)
ReplyDelete