Wednesday, January 16, 2013

Strawberry cheese tart


Salam sejahtera semua...


Saya nak kongsi resepi strawberry cheese tart ni , yang agak mudah untuk membuatnya..

Bahan untak kulit :

170 gm margerin
50 gm gula aising
1 biji telur gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanila

Cara :

- lembutkan margerin dan gula dgn senduk kayu. Kacau rata hingga lembut
-masukkan telur dan esen vanila. Kacau sebati
-tambahkan tepung sedikit demi sedikit..Uli hingga semua sebati
- ambil sikit adunan dan tekan dalam acuan tat. Biar semua rata
-cucuk dasar acuan dgn garfu.

Bakar pada suhu 170'C ...sentiasa perhatikan bakaran anda

Cheese Krim :

250 gm cream cheese spt Tatura @ philadelphia
50 gm gula castor
1 biji telor gred B
25 gm butter

Cara :  - pukul cream cheese dan butter hingga lembut
             - masukkan gula castor..tambahkan telor ..pukul hingga berkrim
               Ketepikan 3 sudu besar  untuk lorekkan

            - sediakan Filling strawberry secukupnya..masukkan ke dalam paiping beg  untuk memudahkan memasukkan filing kedalam acuan tat nanti.

Cara :

Picitkan sikit filing strawberry dlm kulit tat.
Masukkan adunan cheesekrim - ini juga masukkan dlm paiping beg ye
Picit krim hingga penuh ke dalam kulit tat

Untuk hiasan -
paiping dan lorekkan bulat -warna merah dan satu garisan panjang.warna hijau  lorek dgn pencungkil gigi



Sebelum dibakar

Bakar 160'C..10 mnt...sentuh permukaan tat..kalau tidak melekat, bermakna dah masak...

Selamat mencuba..


1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...