Sunday, August 18, 2013

Puding Roti berkuah kastard

Salam Aidilfitri semua.,

Menu Puding Roti berkuah kastard ni adalah pilihan keluarga..terutama utk berbuka puasa ataupun untuk di jamu buat tetamu yg berkunjung ke rumah di hariraya ini.

Resepi yg ringkas dan mudah unyuk di buat juga ambil masa yg singkat utk di siapkan, jadi kalau tiba2 tetamu nak datang, dlm masa 30 mnt, menu ini siap di hidang ..



Jom tengok resepi..

PUDING ROTI BERKUAH KASTARD.

Bahan,.

Roti gardenia secukupnya @ sebarang roti yg lembut ye..
3 biji telor*
3 sudu besar gula pasir*
1 tin susu cair * - terpulang nk banyak mane, ..
1 sudu teh garam*
1 sudu teh esen vanila*

** semua bahan dipukul hingga sebati,.

Kismis secukupnya
Butter secukupnya

Cara.,

Resepi kali ini saya gunakan pyrex lonjong spt gambar, menggunakan 8-10 keping roti.

Lenserkan butter di loyang @ pyrex anda
Susun roti dlm pyrex selapis dan taburkan kismis.
Letak beberapa sudu butter atas roti2 ini.
Susun lagi roti, tabur kismis dan letak butter.
Ulangi proses hingga 3 @ 4 kali.
Akhirnya , siram adunan telor dan susu cair tadi atas roti2 ini.
Ratakan dan pastikan semua roti terendam.
Tekan2 sikit.

Bakar 180'c - 30 mnt. Hingga roti atasnya perang.
Keluarkan dr oven dan sejukkan.

Kuah kastard.,

1 tin susu cair
1 1/2 susu besar tepung jagung
1 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila

Semua bahan ini di masukkan dlm periuk dan di kacau sebati.
Masak dgn api perlahan, kacau sentiasa hingga mendidih.
Matikan api dan sejukkan dlm petisejuk.
Siap utk digunakan.

Kuah dihidangkan sejuk bersama puding roti.

Selamat mencuba..

3 comments:

  1. salam..

    sedapnya makan pudding roti dengan kuah kastad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap.,Bbwana,
      Selamat hari raya, maaf zahir batin

      Delete
  2. sedapnya kak..nak try buatlah..tp kena beli oven dululah..hehehhe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...