Thursday, October 31, 2013

Kek Sarang Lebah

Assalammualaikum wbrt.,
Salam sejahtera buat yang membaca post ini..
Selawat dan salam keatas Rasullullah saw, ahli kuarganya dan sahabat2nya.,
Alhamdulillah, masih bisa menulis dan berkongsi resepi di sini..

Kali ni nak berkongsi resepi Kek Sarang Lebah., mmm..kek ni dah ramai yang dah buat kan..kek ni dikategorikan kek warisan..tapi resepi ini belum ada di blog saya yang kecil ni..mudah2an dpt dimanafaatkan hingga ke anak cucu..


Dua gambar yg berbeza..satu kena flash, satu lg tidak..hehe

Jom tengok resepinya..

Sediakan loyang 5 x 5 in., sapu loyang dgn butter! Tabur tepung dan alas dgn kertas minyak.

125 gm butter
5 biji telor
1/4 cwn susu pekat manis
1 cwn tepung gandum*
2 sudu teh soda bikarbonat*   -* ayak bersama
1 cwn air
1 1/4 cwn gula 
1 sudu teh esen vanila

Cara.,
Cairkan butter dan sejukkan.
Goreng (letak gula dlm periuk) dan biarkan hangus dgn sendiri, pastikan gula hancur dan perang..
Masukkan 1 cwn air* hati2 ketika masukkan..masukkan perlahan2...
Kacau sebati hingga cair. Matikan api dan sejukkan gula hangus ini.

Dlm mangkuk lain., kacau rata telor hingga cair., jangan pukul ye.
Masukkan susu pekat, kacau rata.
Masukkan buttercair tadi, kacau perlahan.
Masukkan tepung gandum yg dh diayak tadi bersama soda.
Masukkan gula hangus tadi.

Kacau sebati dan TAPIS adunan ini.
Tuang dalam loyang.

PERAP adunan ini . SEBAIK2NYA 3 jam utk dapat lubang2 yg cantik dan banyak.
Bakar 150'c - 45 minit.



Selamat mencuba...

2 comments:

  1. wahh sedapnyee umii.. feberet ni!

    Jom tgk saree cantik kat www.facebook.com/sareemaz
    sesuai dijadikan baju kurung! xcaya?? jom la tgk!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...