Monday, February 3, 2014

Kek Coklat Cheese Indulgence

Assalam.,
Lama betul x update blog..

Kali ni nk kongsi resepi kek coklat cheese indulgence..mmg kek favorite saya..hehe

Utk membuat kek ini, perlukan kesabaran kerana banyak step yg harus diikuti.

Step 1.
Buat dulu white coklat filling dan dark coklat filling kerna perlu disimpan dulu spy keras.
Step 2.
Baru bakar kek.
Step 3.
Semua white dan dark harus disimpan dlm peti sepanjang proses ini.
Step 4.
Bagi sama rata white coklat pd 2 bhg.
Step 5.
Bagi dgn kadar 1:2 pada dark coklat filling.
(1 - utk lapis , 2 utk melepa keseluruhan kek)


Utk Kek..- loyang 10 x 10

500 gm tepung optima coklat
10 bj telor
125 gm air
125 gm butter cair/minyak sayur
1 sudu besar ovalette

-pukul semua kecuali butter/minyak hingga pekat.
Masukkan minyak dan gaul perlahan hingga rata.
Alas loyang dgn kertas minyak dan sapu butter disekelilingnya.
Bakar dgn suhu 140'c - 40 mnt.
Sejukkan setelah masak.
Potong kek utk menjadi 4 lapis.

White Choklat Filling
75 gm cream cheese - sy guna tatura cream cheese
75 gm gula caster
1 biji telor
50 gm coklat putih dicairkan
150 gm whipping cream - sy guna jenama 'Rich'

Pukul cream cheese bersama gula
Masokkan telor
Masukkan coklat masakan cair
Dlm mangkok yg lain, pukul whipping cream hingga kental  kemudian masokkan ke dlm adunan cheese yg dh dipukul td.
Simpan dlm petisejok hingga agak keras.

Dark choklat Filling

75 gm butter
75 gm gula castor
1 biji telor
30 gm serbok coklat
50 gm coklat masakan hitam , di cairkn
150 gm whipping krim - dipukul kental

Masokkan butter dan gula castor
Masokkan telor dan serbok koko
Masukkan coklat cair dan whipping krim tadi
Gaul sebati dan simpan dlm peti sejok hingga keras.

Ganache

250 gm whipping krim
500 gm coklat masakan
1 sudu besar butter
3 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn sikit air.

Masak hingga pekat.

Cara melapis.

Kek dipotong jadi 4 lapis.
Sapu lapisan pertama kek dgn air sikit.- gunakan berus
Ratakan dgn white coklat filling.
Letak kek ke 2.
Sapu rata dgn air atas kek ini juga.
Sapu rata dgn dark coklat filling.
Letak lapis kek yg akhir
Sapu rata sikit air di atas lapis kek ke 3
Letak sekali lagi white coklat filling atasnya
Letakkan lapisan akhir kek.
Pastikan kek kita balance - sama rata kiri kanannya.
Rehatkan dlm petisejuk 1 jam

Sapu keliling kek dgn dark coklat filling

Rehatkan sekali lagi 1 jam.

Akhirnya curah ganache keseluruh kek..
Bersihkan lebihan ganache.


Simpan dlm petisejuk hingga semua keras..
Sedia utk dimakan.

P/s*
Tip utk dptkan potongan yg cantik dn kek x melekat di kek..
...panaskan pisau di atas api..sekejap saja
@ rendamkan pisau dlm air panas..
Lap pisau dan terus potong dgn perlahan.

Utk simpan lebihan kek, supaya x kering kek itu,
- letak potongan plastik diantara potongan kek , pastikan kek ditutp dgn plastik..

Selamat mencuba..

Abah sempat merasa kek ini..juga keluarga yg lain..
:)

Love U abah., moga sihat bahgia meniti hari2 yg mendatang..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...