Thursday, April 4, 2013

Pavlova

Assalammualikum wbrt

Bercerita ttg pavlova ni, dah lama nak masukkan kt blog ni..tapi baru lah skrg ada kesempatan yg diizinkan Allah swt.

12.02.2013 yg lepas, sempat meraikan hari lahir suami tersayang, dgn menukar menu biasa iatu dari kek hari lahir seperti kebiasaannya kepada PAVLOVA..


Alhamdulillah, kami semua suka dgn pavlova ni..kebetulan pada hari itu, izzat pun ada utk meraikannnya..






Esoknya , kami makan2 di luar. Pizza menjadi pilihan kami..




Selamat Hari Lahir suamiku, moga Allah sentiasa menyayangimu dlm setiap nafas dlm mengharungi kehidupan, dengan redha , rahmat dan rahimNya sentiasa bersamamu..AMIN..

Selang beberapa hari kemudian, masih rasa x puas makan pavlova ni..saya buat lagi..kali ni versi comel2..
Alhamdulillah, masih dapat menghulur pada jiran2 utk dinikmati bersama.




Berikut resepi Pavlova..
...sumber dari beberapa blog..

Bahan..

    4  biji putih telor
3/4  cawan gula castor
   1  sudu besar tepung jagung
1/2  sudu teh cuka makan
1/2  sudu teh esen vanila

Cara..


Panaskan oven 140'C atau ikut kebiasaan oven anda.
Turunkan selepas pavlova siap di adun kepada 110'C.
Putar puteh telor hingga kembang dan gebu dengan high speed.


Hingga menjadi 'soft peak ' -"tanduk" spt ini..


@ hingga adunan tidak jatuh jika mangkuk adunan diterbalikkan.
Masukkan gula castor sikit2 sambil putar sederhana.
Masukkan tepung jagung..putar lagi.
Sekarang gunakan senduk kayu ye..utk step berikutnya..


Masukkan cuka dan esen vanila dlm mangkuk adunan tadi..gaul rata dan kacau rata dengan perlahan2 dan hati2 supaya gelembung2 udara dlm putih telor ini tak pecah dan hilang.

Siapkan dulang /loyang pembakar.
Alas dengan baking paper / kertas minyak.

Untuk memudahkan meletakkan adunan ini ke loyang, gunakan beg paiping dgn nozel berbunga / kosong,
Adunan ini boleh menghasilkan 2 Pavlova yg besar..atau utk buat mini pavlova, akan dapat lebihkurang 40 mini pavlova.



Masak selama 1 jam 15 minit.
# semasa bakar.. jangan sesekali membuka oven..
Masak bila adunan garing diluar dan bila ditekan, lembut didalamnya.

Selepas masa membakar tamat, biarkan pavlova di dalam oven. Biarkan pintu oven dibuka.
Biarkan 10 minit.
..PAVOLVA dah siap..

Untuk topping..

 1 cawan whipping cream , dipukul hingga gebu. ( saya gunakan jenama RICH)



..paipingkan whipping cream atas pavlova.

Letakkan buah2an yg disukai tetapi carilah buah2an yg masam untuk mengimbangi rasa manis pavlova ini.
Kebiasaannya buah2an yg dipilih ialah Strawberry, Kiwi, Peach, Anggur atau sebarang buah berry yg masammanis.





Pavlova saya disini..x berkesempatan unutk mencari buah strawbery, kerana agak sukar nak dapat dikawasan Felda saya ini,

Selamat mencuba..
Mudah2an mendapat sesuatu disini..
Terimakasih..

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...